KENNEL
TERJEVIKEN

NYHETER

VALPER VALPEKULL ARTIKLER  HVIT ELGHUND EURASIER LENKER KONTAKT Norsk
KENNEL
TERJEVIKEN
NEWS PUPPIES LITTERS ARTICLES WHITE
ELKHOUND
EURASIER LINKS CONTACT English

 

Tekst: Marit Andersen, Avlsutvalget for Svensk Hvit Elghund

 

Info fra Avlsrådet for Svensk Hvit Elghund

Avlsrådet får ofte henvendelser fra folk som vurderer å skaffe seg en Svensk Hvit Elghundvalp, og derfor ønsker å vite mer om rasen. Jeg vil derfor forsøke å svare på de mest vanlige spørsmålene her.

Jaktegenskaper

Det kanskje oftest stilte spørsmålet er på hvilken måte den hvite elghunden skiller seg fra de andre elghundrasene i måten å jakte på?

Svensk Hvit Elghund er kjent for sin vilje til samarbeid og kontakt under jakten. Når den har gjennomsøkt et område vender den tilbake til eieren, som så kan styre i hvilken retning jakten skal fortsette. Søkene, som gjerne går i høyt tempo, varier fra 2-10 minutter, noe som gjerne gir litt dårlig uttelling på jaktprøver. Den fungerer spesielt godt på små og trange val. Så snart hunden får lukt av elg vil søkene øke, og hunden forsvinne ut av synet inntil man hører losen. Dersom elgen tar hardt ut vil hunden som regel komme tilbake etter en halvtimes tid. Det er derfor sjelden at man går ned fra skogen uten den hvite jaktkompisen.

Den hvite fargen gjør hunden lett synlig, og det er mulig å følge hundens bevegelser på lang avstand. Lenge før man får øye på elgen, er hunden godt synlig og utmerket å orientere seg etter når man skal stille inn på losen. Losmålet går over et ganske stort register og er som regel godt hørbart. Hundens rolige opptreden gjør at elgen ofte står i uttaket. Ofte er losmålet noe glissent i starten, hvorpå hunden auser på etter hvert.

Som bandhund er den ikke ulik de andre elghundrasene. Den arbeider mye på overvær, og er en utholdene og meget god sporhund. Det mest spesielle i den sammenheng er vel at den samme hunden ofte fungerer utmerket som både band- og løshund, og at den kan brukes til å jakte flere viltarter.

Gemytt

Hvordan fungerer den som familiehund?

Svensk Hvit Elghund er kjent for sitt gode gemytt. Det er nok årsaken til den stadig økende populariteten. Den er vennlig mot folk og andre hunder, og selv om den varsler når det kommer fremmede, bjeffer den ikke i utide. Den er livlig og lettlært, og så lenge den får tilstrekkelig mosjon er den rolig inne i huset. De fleste er svært glade i og tålmodige med barn, noe som selvfølgelig ikke betyr at de kan brukes som leketøy.

Bor man på en gård, er det som regel ikke noe problem å la hunden gå løs uten at den stikker av. Den blir ofte god venn med andre dyr, inkludert katter. Dette forutsetter at den vennes til dette fra valpestadiet. 

Røyting

Av og til får jeg spørsmål om Svensk Hvit Elghund røyter mindre enn for eksempel Gråhund, siden den er noe mer korthåret?

Til det vil jeg svare at jeg ikke anbefaler noen å velge Hvithund fordi man tror det blir mindre hår i huset. Selv om hvithunden er noe mer korthåret enn den grå, er den også større, og hvite hår syns svært godt på det meste. Den røyter dessuten like lenge og like ofte som andre elghundraser.

Helse

Finnes det spesielle helseproblemer på rasen?

Svensk Hvit Elghund er generelt en frisk rase med få kjente helseproblemer.  Hoftedysplasi forekommer på rasen i omtrent samme utstrekning som i de andre elghundrasene. De fleste som får HD har C (svak grad), og fungerer fint som jakt og familiehund, men kan ikke brukes i avl. Epilepsi forekommer en sjelden gang, men er til gjengjeld til stor ulempe for individene det gjelder. Det største problemet rasen har er den smale genbasen, og det arbeides derfor bevisst for å unngå innavlsdepresjon.

Valp

Hvordan får jeg tak i en Svensk Hvit Elghundvalp?

De fleste henvendelsene til Avlsutvalget gjelder spørsmål om valp. Fremdeles er det slik at det er langt større etterspørsel enn tilgang på valper. De fleste oppdrettere har lange lister før valpene er født, og bryr seg derfor ikke alltid med å avertere. Avlsutvalget kan henvise til oppdrettere som har kull på gang. De aller fleste går gjennom Avlsutvalget for å få forslag på hannhunder, slik at vi til en hver tid sitter med oversikt over planlagte kull.

På Svenska Vita Älghundklubbens hjemmeside finner du dessuten en liste over valpekull til klubbens medlemmer. De som kun er medlem i en norsk elghundklubb, averteres i norske jaktblader, eller selges gjennom Avlsutvalget i NEKF.

Registreringstall

Den Svenske Hvite Elghunden ble godkjent så sent som i 1993 i Sverige og i 1995 i Norge.

I henhold til SKK så er det registrert 1084 Svenske Hvite Elghunder fra 1993-2002, NKK har registrert 412, samt at det i Finland er registrert et 30-talls hunder. Rasen har åpen stambok til 2010, og det types fremdeles inn nye hunder.

Avlsutvalget

For valpeformidling og raseinformasjon kan du kontakte:

Avlsutvalgets leder: Marit Andersen, tlf. 77 18 72 17. E-mail: terjeviken@dnett.no

Regional avlskontakt: Kyrre Helstad, tlf. 74 33 29 79. E-mail: kyrhels@frisurf.no

Dersom du ønsker forslag på hannhunder til avl, kan du kontakte avlsutvalgets leder.

 
                   

Kennel Terjeviken, Troms, Norway  Tlf. 0047-98877511   Homepage: www.terjeviken.com   E-mail: ma@dnett.no
©2005 Webmaster Marit Andersen